فهرست مطالب

فصلنامه علوم اعصاب شفای خاتم
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 54، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • الیاس مزروعی راد*، هادی پژومند راد، شهریار سلمانی بجستانی صفحات 1-12
    مقدمه

    بیماری آلزایمر یک بیماری تحلیل برنده و پیشرونده مغز است که باعث زوال توانایی های ذهنی می شود. تقریبا 5 درصد افراد بالای 70 سال و 20 درصد افراد بالای 80 سال از این بیماری رنج می برند. تاکنون ابزارها و روش های زیادی برای تشخیص بیماری آلزایمر ارایه شده است. البته در بیشتر این روش ها، فعل و انفعالات و اتصالات قسمت های مختلف مغز در نظر گرفته نمی شود. از آنجایی که بیماری آلزایمر می تواند ساختارهای مختلف مغز را تحت تاثیر قرار دهد، آسیب به هر بخشی از مغز باعث اختلال در تعامل آن با سایر مناطق می شود.

    مواد و روش ها

     شاخص های ارتباط موثر بین بخش های مختلف مغز در دو گروه افراد سالم و افراد مبتلا به بیماری آلزایمر با استفاده از تحلیل علیت گرنجر استخراج شد. به دنبال مقایسه های آماری بین مقادیر کمی شاخص ها در کانال های EEG  مختلف، ارتباط موثر را بررسی شده است. سپس از تحلیل دیفرانسیل خطی برای جداسازی دو گروه از شرکت کنندگان استفاده شده است. داده های مورد استفاده در این تحقیق شامل سیگنال های EEG از 10 فرد سالم و 8 بیمار مبتلا به بیماری آلزایمر (خفیف و شدید) است.

    یافته ها

     با تشخیص صحیح همه بیماران و تنها یک تشخیص اشتباه از آزمودنی سالم، دقت 83/33 درصد، دقت 90 درصد، حساسیت 100 درصد و تشخیص 80 درصد برای داده های آزمایش بدست آمده است. نرخ ارتباط موثر کانال های Fz و Cz برای افراد سالم بیشتر از ارتباط موثر کانال Pz است، در حالی که برای بیماران مبتلا به آلزایمر کمترین ارتباط موثر مغزی در کانال Fz و بیشترین ارتباط در کانال Pz و گاهی اوقات در کانال Cz مشاهده شده است.

    نتیجه گیری

    با وجود اینکه تعداد ویژگی های خطی استخراج شده بیشتر از ویژگی های گرنجر بود، نتایج ویژگی های گرنجر به مراتب بهتر از نتایج ویژگی های خطی است. بنابراین، اثربخشی علیت گرنجر بار دیگر ثابت شده است و می توان گفت که شاخص های تعامل بین کانال های EEG اطلاعات ارزشمندی را برای طبقه بندی ارایه کرده و منجر به بهتر شدن شناسایی بیماران مبتلا به آلزایمر شده است.

    کلیدواژگان: مغز، ارتباط، بیماری آلزایمر
  • افسانه مرادی*، فرزانه پولادی، وحید فرنیا، مصطفی علیخانی صفحات 13-24
    مقدمه

     با افزایش استفاده از رایانه ها و اینترنت، اعتیاد به بازی های رایانه ای به عنوان یک اختلال روانپزشکی جدید مطرح شده است. شواهد زیادی نشان داده است که در سطح مدارهای عصبی، اعتیاد به بازی های رایانه ای مشابه اعتیاد به مواد مخدر است، اگرچه مطالعات بسیار کمی در مورد مقایسه عملکردهای مغز وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه کارکردهای اجرایی سرد بین افراد معتاد به بازی، بیماران معتاد به مواد مخدر (هرویین و مت آمفتامین) و افراد عادی انجام شد.

    مواد و روش ها

    نمونه شامل 180 مرد (45 نفر در 4 گروه بیماران معتاد به هرویین، بیماران متامفتامین، افراد معتاد به بازی های رایانه ای و افراد عادی) بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای تعیین حافظه کاری دیداری، توجه پایدار و حافظه کاری شنیداری از آزمون N-back، آزمون عملکرد پیوسته و آزمون پاسات استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چند متغیره و تحلیل واریانس تک متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مقادیر حافظه کاری دیداری، توجه پایدار و حافظه کاری دیداری شنیداری در گروه های وابسته به مواد در مقایسه با گروه های عادی و وابسته به بازی به طور معنی داری کمتر بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد گروه وابسته به بازی از نظر کارکردهای اجرایی سرد کاملا مشابه گروه عادی است و هیچ شباهتی بین گروه وابسته به بازی و گروه وابسته به مواد وجود ندارد.

    کلیدواژگان: بازی های ویدئویی، اختلالات مرتبط با مواد، حافظه، کوتاه مدت
  • امیرمحمود موسوی هریس، جمال اسماعیلی، سجاد ذباح، رضا ابراهیم پور* صفحات 25-36
    مقدمه

    تصمیم گیری یکی از بالاترین سطوح شناختی مغز محسوب می شود. اکثر تصمیمات در دنیای واقعی باید در شرایط عدم قطعیت اتخاذ شوند و انسان ها اطلاعات دریافتی از محیط را به صورت سلسله مراتبی پردازش می کنند. اما در صورت وجود سلسله مراتب، منابع بازخورد منفی دریافت شده، مبهم است. بنابراین درک اینکه چگونه افراد با اطلاعات ناقص و مبهم استدلال می کنند، یکی از مشکلات اصلی روانشناسی شناختی است. انسان ها با ارزیابی تعداد بازخوردهای منفی و میزان قطعیت و دقت مورد انتظار یک انتخاب خود نسبت به تصمیم شان، پس از یک یا چند تلاش این ابهام را برطرف می کنند. اما اینکه قطعیت تصمیمات سطح پایین تر به چه صورتی بر تصمیمات سطح بالاتر تاثیر می گذارد، به خوبی درک نشده است.

    مواد و روش ها

    به منظور پاسخ به این مسیله، آزمودنی ها در یک آزمایش روان- فیزیک تعیین جهت نقاط تصادفی که همراه با گزارش مستقیم قطعیت بود، شرکت کرده اند. در تصمیمات سطح بالا از یک اصطلاح به نام "محیط" استفاده شده است. با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک، پارامترهای موثر در تصمیم گیری سلسله مراتبی به طور آماری مطالعه شدند.

    یافته ها

    نتایج ما نشان داد که میانگین قطعیت افراد در مواجهه با بازخوردهای منفی متوالی نیز هرچه به آزمایه تعویض نزدیک می شوند، روندی افزایشی دارد. در آزمایه ای که تصمیم به تعویض می گیرند به بالاترین حد خود می رسد که این نیز میانگینش از میانگین کلی قطعیت بیشتر است.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه، ما نشان دادیم که قطعیت تصمیم (در خطاهای متوالی)، احتمال تعویض ها را رمزگذاری می کند. این نتایج، نقش حیاتی قطعیت در تصمیم گیری سلسله مراتبی را برجسته می کند و اشاره می کند که قطعیت برای تعیین راهبرد در تصمیم گیری در سطح بالا، دارای حدآستانه است.

    کلیدواژگان: روانشناسی، محیط، احتمال
  • مهدی مقبولی، عالمه نژادعلیرضایی، سعیده مظلوم زاده* صفحات 37-45
    مقدمه

    بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) یک بیماری مزمن پیشرونده و تحلیل برنده سیستم عصبی مرکزی است که عوارض جسمی و روانی متعددی در پی دارد. ماهیت مزمن و مشکلات فراوان رویاروی بیماران نیاز به حمایت از جانب دیگران را افزایش می دهد و حمایت اجتماعی می تواند در سازگاری بیمار با بیماری خود نقش تعیین کننده ای داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت حمایت اجتماعی در بیماران مبتلا به MS انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی کلیه بیماران MS مراجعه کننده به انجمن MS و کلینیک مغز و اعصاب بیمارستان ولیعصر (عج) زنجان انجام شد. به منظور سنجش وضعیت حمایت اجتماعی بیماران از پرسشنامه Wax استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سنی 202 بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس 6/65 ± 34 سال بود. از بین این بیماران 152 نفر (75/2 درصد) زن، 136 نفر (67/3 درصد) متاهل و 74 نفر (36/6 درصد) دارای تحصیلات دانشگاهی بودند. میانگین نمره کل حمایت اجتماعی در این بیماران 9/57 ± 50/9 بود. بین حمایت اجتماعی و متغیرهای وضعیت تاهل، محل سکونت، تحصیلات، شغل و درآمد رابطه معنی داری مشاهده شد. با استفاده از مدل رگرسیون خطی چندگانه، سطح تحصیلات و درآمد تا 28 درصد حمایت اجتماعی را در این بیماران پیش بینی کرد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که سطح حمایت اجتماعی در بیماران مبتلا به MS شهر زنجان در حد متوسط است. این امر مستلزم ارایه مراقبت های حمایتی بیشتر از سوی خانواده و دوستانشان است تا توانایی بیمار برای رویارویی با مشکلات و عوارض بیماری و دستیابی به سازگاری بهتر را افزایش دهد. همچنین، رابطه حمایت اجتماعی با تحصیلات و درآمد، نقش عوامل اجتماعی- اقتصادی را در میزان حمایت درک شده توسط بیمار و اهمیت مداخلات حمایتی در گروه های هدف روشن می کند.

    کلیدواژگان: مالتیپل اسکروزیس، حمایت اجتماعی، تحصیلات، درآمد
  • علی اسماعیلی جامی، محمدعلی خلیل زاده*، مجید قشونی، محمدمهدی خلیل زاده صفحات 46-56
    مقدمه

    ارزیابی توجه به عنوان یکی از توانایی های شناختی انسان از اهمیت بالایی برخوردار است. اگرچه روش هایی برای ارزیابی توانایی توجه ایجاد و استفاده شده است، اما وجود عوامل مداخله گر باعث کاهش اعتبار و پایایی آنها شده است. بنابراین استفاده از خروجی های مستقیم سیستم مغز و تحلیل عملکرد آن در فعالیت های شناختی اهمیت زیادی پیدا کرده است. این تحقیق سعی در شناسایی رابطه بین پتانسیل مرتبط با رویداد (ERP) و شاخص های آزمون یکپارچه بینایی و شنوایی (IVA) دارد.

    مواد و روش ها

    سیگنال های EEG (19 کانال) و آزمون IVA از 28 داوطلب سالم (22 مرد و 6 زن با محدوده سنی 22 تا 32 سال) به طور همزمان ثبت شد. ERP برای محرک های شنیداری و بصری با روش میانگین گیری همزمان استخراج و توپوگرافی مغز برای هر محرک به دست آمد. با استفاده از روش Lucas-Kanade، جریان نوری بر روی نقشه های مغزی به دست آمد و بردارهای حرکت شناسایی و در نقشه های متوالی ترسیم شدند. بردارهای حرکت، مکان و تعداد تغییرات فعالیت هر نقشه را نسبت به نمونه های دیگر نشان می دهند. بر اساس معیارهای اتصال محلی، ویژگی ها از گراف های مغز استخراج شدند. شاخص های توجه و کنترل پاسخ شامل هوشیاری، تمرکز، سرعت، احتیاط، ثبات، استقامت و درک بر اساس آزمون IVA به دست آمد و توسط ماشین بردار پشتیبان- رگرسیون برآورد شد.

    یافته ها

    برای ارزیابی رگرسیون، شاخص همبستگی محاسبه شد که عبارتند از هوشیاری (0/80)، تمرکز (0/81)، سرعت (0/85)، احتیاط (0/88)، ثبات (0/90)، استقامت (0/85) و درک (0/80).

    نتیجه گیری

    با توجه به ضرایب همبستگی بالای به دست آمده بین ویژگی های محلی جریان نوری استخراج شده از گراف مغزی سیگنال های ERP و شاخص های توجه در آزمونIVA ، می توان به وجود رابطه معنی دار بین فعالیت الکتریکی مغز و توانایی توجه در افراد مورد بررسی اشاره داشت.

    کلیدواژگان: توجه، پتانسیل های برانگیخته، جریان نوری، تست های عصبی روانشناسی
  • بهنود بهمنش، خدیجه ابوالمعالی الحسینی*، مهران آزادی صفحات 57-68
    مقدمه

    اختلال اضطراب جدایی یکی از شایع ترین اختلال های هیجانی در دوران کودکی و نوجوانی و عامل خطر مهمی برای سلامت روان در طول زندگی است. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی مداخله روانی- آموزشی دلبستگی- بنیان بر کاهش نشانگان اختلال اضطراب جدایی و شیوه های فرزندپروری مادران کودکان مبتلا بود.

    مواد و روش ها

    روش این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. 7 مرکز مشاوره و روان درمانی سطح شهر تهران در ایران به روش تصادفی خوشه ای انتخاب شد که بعد از غربال اولیه کودکان با سیاهه اختلالات عاطفی برای سنین مدرسه، 6 تن از مادران این کودکان از مراکز ارجاع داده شدند که بعد از ریزش و در انتها 24 مادر باقی مانده بصورت گمارش تصادفی در گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه علایم مرضی کودکان اسپیرافکین وگادو و پرسشنامه شیوه های فرزندپروری آلاباما جمع آوری شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بسته مداخلاتی روانی- آموزشی دلبستگی-بنیان به طور معنی داری نشانگان و شدت اختلال اضطراب جدایی را کاهش می دهد و این اثر در مرحله پیگیری نیز معنی دار بود. همچنین مداخله مذکور شیوه های فرزندپروری مشارکت مادران و فرزندپروری مثبت را افزایش و عدم ثبات و ضعف در نظارت آنان را به طور معنی داری کاهش داد.

    نتیجه گیری

    بسته مداخلاتی روانی- آموزشی دلبستگی- بنیان می تواند به عنوان برنامه ای کارآمد برای بهبود شیوه های فرزندپروری مادران وکاهش نشانگان اختلال اضطراب جدایی در کودکان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تحصیلات، فرزندپروری، اضطراب، جدایی
  • عابد مهدوی*، فرزانه احمدی، انسیه حاج عباس تبریزی، هدی قرائیان، بهزاد ریگی کوته، ولی رضا ایمانی نسب، سعید آزادبخت صفحات 69-104
    مقدمه

    تحریک الکتریکی فراجمجمه ای (tES) یک روش غیرتهاجمی تحریک مغز است که می‎تواند با اعمال جریان الکتریکی ضعیف به جمجمه، تغییرات موقتی در تحریک پذیری نواحی قشر مغز ایجاد کند. تمایل متخصصان به استفاده از tES به عنوان یک ابزار مکمل یا جایگزین برای درمان اختلالات روانپزشکی و عصب شناختی در دهه گذشته به طور قابل توجهی رشد کرده است. این پژوهش به تبیین ماهیت تحریک الکتریکی مغز، دستگاه های تحریک کننده، تاریخچه آن، مکانیسم های فیزیولوژیکی زیربنایی و کاربرد آن ها در درمان اختلالات روانپزشکی و عصب شناختی پرداخته است. همچنین، نگاهی منسجم به اثرات آموزش شناختی همراه با tES در درمان بیماران روانپزشکی داشته است.

    نتیجه گیری

    در زمینه اثربخشی مداخله tES بر اختلالات خلقی، اضطراب، اختلال نقص توجه بیش فعالی، اوتیسم، اختلال وسواس فکری- عملی و اسکیزوفرنی، پژوهش هایی انجام شده است و نشان داده اند که این روش درمانی در بهبود عملکرد شناختی، تعدیل هیجانات منفی و کاهش علایم بیماری افراد موثر است. بر این اساس، در کنار روان درمانی و درمان پزشکی، می توان از tES به عنوان یک درمان غیرتهاجمی برای کمک به بیماران مبتلا به مشکلات روانپزشکی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی فراجمجمه ای مستقیم، آموزش شناختی، تنظیم عاطفی
  • پرستو اکبرآبادی، پونه سادات پورحسینی* صفحات 105-118

    مقدمه:

     بیماری آلزایمر نوعی بیماری تحلیل برنده عصبی و غیر قابل بازگشت سیستم عصبی است. در حال حاضر، دو عامل کلافه های آمیلویید بتا و هایپرفسفریلاسیون تایو و همچنین اثرات هم افزایی این دو عامل به روی هم، از علل اصلی بروز این بیماری به شمار می آیند. تاکنون، تلاش های محققان برای درمان کامل این بیماری، به دلیل پیچیدگی های پاتوفیزیولوژی آن، موفق نبوده است. به علاوه، وجود سد خونی- مغزی چالشی جدی برای تحویل داروهای نوین به حساب می آید. هرچند، در سال های اخیر تدابیر متفاوتی برای بهبود وضعیت شناختی بیماران مبتلا اندیشیده شده است.

    نتیجه گیری

    امروزه، از بین رفتن مرزهای بین علوم مختلف، منجر به توسعه ی استراتژی های جدیدی شده است که اغلب روش های غیرتهاجمی برای درمان بیماری ارایه می دهند. این روش ها، از جمله روش های بیوفیزیکی، فرآیند درمان بیماری های تحلیل برنده عصبی از جمله بیماری آلزایمر را بهبود می بخشند. در این مقاله مروری سعی شده است به پاره ای از این راهکارها اشاره شود و جوانب مثبت و منفی آن ها نسبت به روش های سنتی مصرف دارو مورد بحث قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، پپتیدهای بتا آمیلوئید، بیوفیزیک
  • زهرا قاسم زاده، صدیقه خانجانی جلودار، فرزانه نظری سرنجه*، نرجس لطفی قادیکلایی صفحات 119-132
    مقدمه

    MicroRNAها (میکروRNAها) مولکول های RNA کوچک و غیر کد کننده ای هستند که به عنوان تنظیم کننده‏ های بسیار قوی بیان ژن پس از رونویسی عمل می‏ کنند. در دهه‏ های گذشته مشخص شده است که میکرو RNAها رشد و عملکرد مغز را تحت تاثیر قرار می‏ دهند. اسکیزوفرنی یک اختلال روانپزشکی پیچیده و شدید است که عوامل خطر ژنتیکی و محیطی در بروز آن نقش دارند. مطالعات اخیر نشان داده است که اختلال در بیان میکرو RNAها در پاتوژنز اسکیزوفرنی نقش دارد.

    نتیجه گیری: 

    شناسایی میکرو RNAهای مرتبط با SCZ می ‏توانند به عنوان نشانگرهای زیستی بالقوه‏ای در تشخیص و درمان های کارآمدتر اسکیزوفرنی مورد توجه قرار گیرند. در مقاله حاضر، مروری بر یافته های اخیر از اختلال در بیان میکرو RNAهای مرتبط با SCZ ارایه شده است.

    کلیدواژگان: میکروRNA، اسکیزوفرنی، نشانگرهای زیستی
  • حوریه سادات ثابت، فرشته سادات ثابت، کریم شجاعی، فائزه یعقوبی، مریم جعفریان* صفحات 133-153

    مقدمه:

     هدف این مطالعه مروری، به روز رسانی اهمیت بیومارکرهای موجود و همچنین نشانگرهای زیستی جدیدی است که در حال ظهور هستند و می توانند در آینده نزدیک به صورت بالینی امرد استفاده قرار بگیرند. در دو دهه اخیر با توجه به ناهمگانی در بروز و تشخیص ضربات مغزی، مطالعات مربوط به دستیابی به نشانگرهای زیستی برای غلبه بر این چالش بزرگ سلامت در جهان به طور تصاعدی افزایش یافته است. تشخیص بیومارکرهای مختلف، مانند مولکول های موجود در مایع مغزی نخاعی و خون، و همچنین روش های تصویربرداری، به طور گسترده مورد ارزیابی قرار گرفته اند.

    نتیجه گیری

    در مطالعه متعددی، این نشانگرهای زیستی برای اندازه گیری شدت آسیب مغزی، شناسایی بیماران در معرض خطر بالاتر، پیامدهای نامطلوب پس از آسیب و پیش بینی مدت زمان بهبودی مورد استفاده قرار گرفتند. علیرغم پیشرفت قابل توجه در این زمینه، هر یک از نشانگرهای زیستی موجود محدودیت های خاص خود را دارند، بنابراین مطالعات زیادی بر روی نشانگرهای زیستی جدید مانند microRNA، وزیکول های خارج سلولی ونورومتابولیت ها در حال انجام است. در نتیجه، به روز رسانی یافته های جدید این بیومارکرها اهمیت بیولوژیکی و بالینی زیادی دارد.

    کلیدواژگان: نشانگرهای زیستی، مغز، زخم ها و جراحات
|
  • Elias Mazrooei Rad*, Hadi Pazhoumand, Shahryar Salmani Bajestani Pages 1-12
    Introduction

    Alzheimer's disease (AD) is a degenerative and progressive disease of the brain that causes the deterioration of intellectual abilities. Approximately 5% of people over 70 years old and 20% of people over 80 years old suffer from this disease. So far, many tools and methods have been provided to diagnose AD. However, in most of these methods, the interactions and connections of different parts of the brain are not considered. Since AD can affect different structures of the brain, damage to any part of the brain disrupts its interaction with other regions.

    Materials and Methods

    The indexes of effective communication between different parts of the brain in two groups of healthy people and subjects with AD were extracted using Granger causality analysis. Following statistical comparisons between the quantitative values of the indexes in different EEG channels, we examined effective communication. Then, we used linear differential analysis to separate the two groups of participants. The data used in the research include EEG signals from 10 healthy subjects and 8 patients with AD (mild and severe).

    Results

    With the correct diagnosis of all patients and only one wrong diagnosis of a healthy subject, an accuracy of 83.33%, an accuracy of 90%, a sensitivity of 100%, and a diagnosis of 80% were obtained for the test data. The effective communication rate of Fz and Cz channels for healthy people is higher than the effective communication of the Pz channel, while for patients with AD, the lowest effective brain communication was observed in the Fz channel, and the highest communication was observed in the Pz channel and sometimes in the Cz channel.

    Conclusion

    The results of Granger features are far better than the results of linear features, despite the fact that the number of extracted linear features was more than Granger features. Therefore, the effectiveness of Granger causality has been proven once again, and it can be said that the interaction indices between EEG channels provided valuable information for classification and led to better identification of patients with AD.

    Keywords: Brain, Communication, Alzheimer Disease
  • Afsaneh Moradi*, Farzaneh Pouladi, Vahid Farnia, Mostafa Alikhani Pages 13-24
    Introduction

    With the increasing use of computers and the Internet, computer game addiction has been suggested as a new psychiatric disorder. Much evidence has shown that at the level of neural circuits, computer game addiction is similar to drug addiction, although there are very few studies comparing brain functions. The present study aimed to compare cold executive functions between people addicted to gaming, patients addicted to drugs (Heroin and methamphetamine), and normal people.

    Materials and Methods

    The sample consisted of 180 men (45 subjects in 4 groups of heroin-addicted patients, methamphetamine-addicted patients, people addicted to computer games, and normal people) who were selected by the available sampling method. N-back test, continuous performance test, and Passat test were used to determine visual working memory, sustained attention, and auditory working memory. Multivariate variance analysis and univariate variance analysis were used for data analysis.

    Results

    The results showed that the values of visual working memory, sustained attention, and auditory visual working memory in substance-dependent groups were significantly lower compared to normal and game-dependent groups.

    Conclusion

    It seems that the game-dependent group is completely similar to the normal group in terms of cold executive functions, and there is no similarity between the game-dependent group and the substance-dependent groups.

    Keywords: Video Games, Substance-Related Disorders, Memory, Short-Term
  • AmirMahmood Mousavi Harris, Jamal Esmaily, Sajjad Zabbah, Reza Ebrahimpour* Pages 25-36
    Introduction

     Decision-making is one of the high orders of the brain’s cognitive functions. Most real-world decisions must be made in the face of uncertainty, and human’s process received information from the environment hierarchically. However, in the presence of hierarchy, the sources of the received negative feedback are ambiguous. Therefore, understanding how people reason with incomplete and ambiguous information is one of the main problems of cognitive psychology. People resolve this ambiguity after one or more attempts by evaluating the number of negative feedbacks, the choice confidence, and the expected accuracy of their choice. However, it is not well understood how confidence in lower-level decisions affects higher-level decisions.

    Materials and Methods

    We tested this hypothesis with a hierarchical decision-making task in which the subjects participated in a psychophysical experiment to determine the direction of random points and report their confidence about the decision. They were also instructed to make a high-level decision called "environment". From the collected behavioral data, the effects of each factor in hierarchical decisions were statistically isolated and studied by a logistic regression model.

    Results

    We observed that the average confidence of individuals in the face of consecutive negative feedback has an increasing trend as they approach the switch trial. In the switch trial, it reaches its highest value, which is also higher than the overall average of confidence.

    Conclusion

    The present study indicates that decision confidence–In the consecutive errors- modulate the switch profile and encodes the probability of switches. These results highlight the critical rule of confidence in hierarchical decision-making and point out that it has a threshold for high-level decision.

    Keywords: Psychology, Environment, Probability
  • Mehdi Maghbooli, Alemeh Nejhadalirezayi, Saeideh Mazloomzadeh* Pages 37-45
    Introduction

    Multiple Sclerosis (MS) is a chronic, progressive, and demyelinating disease of the central nervous system that causes numerous physical and psychological complications. The chronic nature and frequent problems faced by patients increase the need for support from others. Social support can play a decisive role in adapting the patient to his illness. The present study aimed to determine the status of social support in patients with MS.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on all MS patients referred to the MS Association and Neurology Clinic of Valiasr Hospital, Zanjan. In order to measure the social support status of patients, a Wax questionnaire was used.

    Results

    The mean age of 202 patients with multiple sclerosis was 34 ± 6.65 years. Among these patients, 152 (75.2%) were women, 136 (67.3%) were married, and 74 (36.6%) had a university education. The mean total score of social support in these patients was 50.9 ± 9.57. A significant relationship was observed between social support and the variables of marital status, place of residence, education, occupation, and income. Using the multiple linear regression model, the level of education and income predicted up to 28% of social support in these patients.

    Conclusion

    The results of the present study indicated that the level of social support in patients with MS in Zanjan city was moderate. This requires providing more supportive care from their families and friends in order to increase the patient's ability to face the problems and complications of the disease and achieve a better adaptation. Moreover, the relationship of social support with education and income clarifies the role of socioeconomic factors in the amount of support perceived by the patient and the importance of supportive interventions in the target groups.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Social Support, Education, Income
  • Ali Esmaili Jami, MohammadAli Khalilzadeh*, Majid Ghoshuni, MohammadMahdi Khalilzadeh Pages 46-56
    Introduction

    The evaluation of attention as one of the human cognitive abilities is of great importance. Although methods for assessing attention ability have been developed and used, the presence of interfering factors has reduced their validity and reliability. Therefore, using the direct outputs of the brain system and analyzing its function in cognitive activities has become very important. This research tries to identify a relationship between event-related potential (ERP) and integrated visual and auditory (IVA) test indices.

    Materials and Methods

    EEG signals (19 channels) and IVA tests of 28 healthy volunteers (22 men and 6 women with an age range of 22 to 32 years) were recorded simultaneously. ERPs to auditory and visual stimuli were obtained by the simultaneous averaging method of extraction and brain topography for each stimulus. Using the Lucas-Kanade method, the optical flow was obtained on brain maps and movement vectors were identified and drawn in consecutive maps. The motion vectors show the location and the number of changes in the activity of each map compared to the other samples. Based on the local connectivity criteria, features were extracted from the brain graphs. The indicators of attention and response control, including vigilance, concentration, speed, caution, stability, endurance, and understanding, were obtained based on the IVA test and were estimated by the support vector-regression machine.

    Results

    In order to evaluate the regression, the correlation index was calculated, which are vigilance (0/80), Focus (0/81), Speed (0/85), Prudence (0/88), consistency (0/90), Stamina (0/85), and comprehension (0/80).

    Conclusion

    According to the high correlation coefficients obtained between the local characteristics of optical flow extracted from the brain graph of the ERP signals and the attention indicators in the IVA test, it can be suggested that there is a significant relationship between the electrical activity of the brain and the ability to pay attention.

    Keywords: Attention, Evoked Potentials, Optic Flow, Neuropsychological Tests
  • Behnood Behmanesh, Khadijeh Abolmaali Alhosseini*, Mehran Azadi Pages 57-68
    Introduction

    Separation anxiety disorder is one of the most common emotional disorders in childhood and adolescence and an important risk factor for mental health throughout life. The research aimed to determine the effectiveness of attachment-based psycho-educational interventions in reducing the symptoms of separation anxiety disorder in children and the parenting methods of mothers of affected children.

    Materials and Methods

    This research method of this research was semi-experimental with a pre-test, post-test, and follow-up design with a control group. Seven counseling and psychotherapy centers in Tehran, Iran were selected by random cluster method, after the initial screening of children with emotional disorders listed for school age, six mothers of these children were referred from the centers, after the sample drop, and finally, twenty-four of the remaining mothers were randomly assigned to the experimental and control groups. The data was collected using Spirafkin and Gado's Children's Disease Symptoms Questionnaire and the Alabama Parenting Questionnaire.

    Results

    The results showed that the psycho-educational attachment-based package significantly reduces the symptoms and severity of separation anxiety disorder, and this effect was also significant in the follow-up phase. Furthermore, the mentioned package increased the parenting methods of mothers' involvement as well as positive parenting and significantly reduced poor monitoring/supervision and inconsistency.

    Conclusion

    The psycho-educational attachment-based training package can be considered an efficient program to improve the parenting practices of mothers and reduce the symptoms of separation anxiety disorder in children.

    Keywords: Education, Parenting, Anxiety, Separation
  • Abed Mahdavi*, Farzaneh Ahmadi, Ensieh Haj Abbas Tabrizi, Hoda Gharaian, Behzad Rigi Koote, Valireza Imaninasab, Saeed Azadbakht Pages 69-104
    Introduction

    Transcranial electrical stimulation (tES) is a non-invasive brain stimulation technique that can produce temporary changes in the excitability of cortical areas by applying a weak electrical current to the skull. The specialists’ tendency to use tES as a complementary or alternative tool for the treatment of psychiatric and neurological disorders has grown significantly in the last decade. This research has explained the nature of electrical stimulation of the brain, the stimulating devices, its history, underlying physiological mechanisms, and their applications in the treatment of neurological and psychiatric disorders. It also has taken a coherent look at the effects of cognitive training along with tES in the treatment of psychiatric patients.

    Conclusion

    In the field of the effectiveness of tES intervention on mood disorders, anxiety, attention deficit-hyperactivity disorder, autism, obsessive-compulsive disorder, and schizophrenia, research conducted and showed that this treatment method is effective in improving the cognitive performance, moderating the negative emotions, and reducing the symptoms of individuals’ disease. Based on this, along with psychotherapy and medical treatment, tES can be used as a non-invasive treatment to help patients with psychiatric problems.

    Keywords: Transcranial Direct Current Stimulation, Cognitive Training, Emotional Regulation
  • Parastoo Akbarabadi, Pouneh Sadat Pourhosseini* Pages 105-118
    Introduction

    Alzheimer's disease is an irreversible neurodegenerative nervous disorder. Currently, both factors of amyloid-beta plaques and tau hyperphosphorylation, as well as the synergistic effects of these two factors, are leading changes in this disease. The researchers’ efforts to entirely cure the disease have not been successful because of the complexities of the pathophysiology of the disease. Furthermore, the blood-brain barrier is a serious challenge in delivering novel drugs. In recent years, different strategies have been developed to improve the cognitive skills of patients.

    Conclusion

    Nowadays, the disappearance of the boundaries between different sciences has led to the development of new strategies which often offer non-invasive methods. These methods, such as biophysical interventions, improve the treatment of neurodegenerative diseases, such as Alzheimer's disease. This narrative review aims to describe some of these strategies and discuss their pros/cons over the traditional methods of drug consumption.

    Keywords: Alzheimer Disease, Amyloid beta-Peptides, Biophysics
  • Zahra Ghasemzadeh, Sedigheh Khanjani-Jelodar, Farzaneh Nazari-Serenjeh*, Narjes Lotfi Ghadikolaii Pages 119-132
    Introduction

    MicroRNAs (miRNAs) are small, noncoding RNA molecules that act as highly potent post-transcriptional regulators of gene expression. Over past decades, miRNAs were found to modulate brain development and brain function. Schizophrenia (SCZ) is a complex and severe psychiatric disorder and both genetic and environmental risk factors are implicated in SCZ. Recent studies have identified that dysregulation of miRNAs expression contributes to the pathogenesis of SCZ.

    Conclusion

    Identification of SCZ- related miRNAs may be potential biomarkers in the diagnosis and more efficient therapies of SCZ. In this review, we provide an overview of the recent findings of the SCZ-associated dysregulation of miRNAs.

    Keywords: MicroRNAs, Schizophrenia, Biomarkers
  • Hoorie Sadat Sabet, Fereshte Sadat Sabet, Karim Shojaei, Faezeh Yaghoubi, Maryam Jafarian* Pages 133-153
    Introduction

    The purpose of this review is to update the significance of existing biomarkers as well as new biomarkers that are emerging and can be clinically implemented in the near future. Due to the heterogeneity in the occurrence and diagnosis of TBI, in the last two decades, studies related to the acquisition of biomarkers for this major health challenge in the world have increased exponentially. Detection of various biomarkers, such as the molecules in cerebrospinal fluid and blood, as well as imaging approaches, have been widely evaluated.

    Conclusion

    In several studies, these biomarkers are used to measure the severity of brain damage, identify patients at higher risk for adverse outcomes, and predict the duration of recovery. Despite the significant progress in this field, each of the existing biomarkers has its own limitations, so many studies on new biomarkers such as microRNA, extracellular vesicles and neurometabolites are being conducted. As a result, updating the new findings of these biomarkers has great biological and clinical importance.

    Keywords: Biomarkers, Brain, Wounds, Injuries